Γιατί το τοστ είναι πιο νόστιμο σε άλλα σπίτια;

Και τελικά, τι είναι αυτό που καθορίζει εάν θα μας αρέσει το φαγητό που τρώμε ή όχι;

canva

Είναι πραγματικά εκπληκτικό πόσο πιο νόστιμο σου φαίνεται το φαγητό, εάν τρως σε χώρους εκτός του σπιτιού σου.

Από τα εφηβικά μου χρόνια, θυμάμαι χαρακτηριστικά να είμαι στο σπίτι της κολλητής μου και να έχει τηγανίσει αυγά, τα οποία είχαν (χωρίς υπερβολή) τη γεύση του παραδείσου. Άκου να δεις τα αυγά! Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ την σπουδαιότητα τους, όμως πώς γίνεται ένα τόσο απλό φαγητό να έχει τόση διαφορά στην απόλαυση, μόνο και μόνο επειδή το γεύεσαι σε ένα διαφορετικό περιβάλλον; Μήπως η απόλαυση του φαγητού δεν συνδέεται μόνο με τη γεύση του;

Πάμε να δούμε μαζί τους παράγοντες που επηρεάζουν την αντίληψη της γεύσης ενός φαγητού, και ίσως αρχίσεις και εσύ να βλέπεις το φαγητό με άλλα μάτια!

Γιατί το φαγητό είναι πιο νόστιμο στα εστιατόρια;

Μα καλά ρε Νίκη, τι ερώτηση είναι αυτή;

Προφανώς και στο εστιατόριο το φαγητό θα έχει καλύτερη γεύση από αυτό που φτιάχνουμε σπίτι μας, μιας και το προετοιμάζουν επαγγελματίες. Οι συνδυασμοί των συστατικών, ο τρόπος προετοιμασίας του φαγητού, η παρουσίαση του πιάτου αλλά και – όπως αναφέρει η νευρο-γαστρονομία – το περιβάλλον γύρω από την εμπειρία του να τρως, όλα παίζουν τον δικό τους ρόλο στο πόσο θα απολαύσεις το φαγητό σου.

Προσωπικά, αυτό που με εξιτάρει περισσότερο από όλα στο πως αντιλαμβανόμαστε τη γεύση του φαγητού είναι πως δεν τρώμε μόνο με το στόμα μας, αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό και με το μυαλό μας. Το πιο μαγευτικό πιάτο με μακαρόνια, στο πιο ακριβό εστιατόριο του κόσμου, μπορεί να μην σου αρέσει εάν σου θυμίζει το συστατικό εκείνο που σε ανακάτεψε χρόνια πριν επειδή είχες ίωση, ή επειδή σκέφτεσαι υπερβολικά εκείνη τη διαφωνία με το συνάδελφο στη δουλειά σου.

Ας πάμε για λίγο στο καλύτερο σενάριο για κάθε ιδιοκτήτη εστιατορίου, πως μόλις έχεις λατρέψει τη μακαρονάδα που σου σέρβιραν. Επειδή έχεις φήμη σπεσιαλίστα πάνω στην ιταλική κουζίνα, προσπαθείς να ανακαλύψεις τα κρυμμένα συστατικά, να κατανοήσεις τις τεχνικές του μάγειρα και να μάθεις τον τρόπο να φτιάξεις ακριβώς την ίδια συνταγή στο σπίτι.

Χωρίς να θέλω να σε αποθαρρύνω, ακόμη και ο μάγειρας ο ίδιος να έρθει στο σπίτι σου να σου φτιάξει τη μακαρονάδα, την γεύση θα την αντιληφθείς πάντα λίγο ή πολύ διαφορετική.

Ένας ψυχολογικός παράγοντας που επηρεάζει την απόλαυση του φαγητού μας και συχνά παραλείπουμε είναι, το άγχος της προετοιμασίας και της επιτυχίας του πιάτου. Στο εστιατόριο ή οπουδήποτε αλλού εκτός του σπιτιού σου, νιώθεις μια αίσθηση ανακούφισης που δεν είσαι εσύ το άτομο που μαγειρεύει και επίσης (πολύ σημαντικό!) δεν έχεις την αρμοδιότητα να καθαρίσεις τα πιάτα μετά. Χωρίς να το συνειδητοποιείς το φαγητό θα σου αρέσει παραπάνω, ακόμη και αν είναι από εκείνα τα φαγητά που δεν τα λες και αγαπημένα σου.

Επίσης, κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του φαγητού – ειδικά όταν μαγειρεύεις και για άλλους – σε απασχολεί ο χρόνος που σπαταλάς και εάν οι μερίδες θα είναι αρκετές, κάτι που πιθανότατα θα μειώσει ελαφρώς την απόλαυση σου όταν επιτέλους θα είσαι στο τραπέζι, αφού θα έχεις το νου σου και στους άλλους.

Μεταξύ μας, είναι υπέροχο να μοιράζεσαι στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα μέσω του φαγητού αλλά (το ομολογώ!) προσωπικά δεν υπάρχει κάτι που να ευχαριστιέμαι περισσότερο από το να φτιάχνω ένα πιάτο έτσι ακριβώς όπως θέλω να το φάω 🙂

Το κάθε τι στη ζωή έχει τη δική του απόλαυση, σωστά;

unsplash

Γιατί το φαγητό είναι πιο νόστιμο στο σπίτι ενός φίλου;

Πάμε τώρα στο τοστάκι! Πολύ σημαντικό στο πόσο θα ευχαριστηθείς το φαγητό σου, είναι και το σε πόσες λεπτομέρειες επικεντρώνεται το μυαλό σου την ώρα που το ετοιμάζεις. Το τοστάκι που θα φτιάξεις στο σπίτι σου, μπορεί να έχει τα πιο φρέσκα και ποιοτικά υλικά, αλλά πόση σημασία δίνεις σε αυτό; (Αυτό το κρατάς ως εισαγωγή στην ενσυνείδητη μαγειρική. )

Την ώρα που ψήνεις το τόστ μπορεί να σκέφτεσαι πως πρέπει να αλλάξεις τοστιέρα γιατί δεν πιάνει καλή θερμοκρασία, πως το ψωμί που αγόρασες είναι αρκετά ακριβό, ή πως πρέπει να φτιάξεις 2 αντί για 1 στον πεινασμένο φίλο σου. Όλες αυτές οι σκέψεις προετοιμάζουν – αισθητηριακά και εγκεφαλικά – το έδαφος για να απολαύσεις λιγότερο το τοστάκι στην πρώτη μπουκιά σου.

Εντάξει, έχεις δίκιο μην καούμε στην υπερανάλυση του τόστ! Αλλά, για το φίλο μου το Θέμη που είχε και αυτή την απορία (και την έμπνευση για αυτό το άρθρο) εξαρχής, αξίζει να αναρωτηθούμε τι αλλάζει στο σπίτι του φίλου μας, και μπορεί να κάνει ένα απλό φαγητό, να μας φαίνεται τόσο νόστιμο.

‘Eχεις αράξει λοιπόν, πίνεις καφέ και – χωρίς προειδοποίηση – σου σπάει τη μύτη η υπέροχη μυρωδιά του ψημένου ψωμιού. Έρχεται ο φίλος με το τοστάκι στο χέρι, ένα πλατύ χαμόγελο, και την κλασική έκφραση “έλα τσίμπα κάτι πριν βγούμε” (ή “πριν παραγγείλουμε” / true story! ). Ε πες μου, πώς γίνεται να μην το θεωρήσεις αυτό το πιο ωραίο τόστ του κόσμου;

Το φαγητό που δοκιμάζουμε σε φιλικό περιβάλλον εκτός του σπιτιού μας, πιθανό να μας φανεί αρκετά νόστιμο για λόγους πέραν της γεύσης του και επιγραμματικά στους αναφέρω εδώ:

  • Καινοτομία. Εκτείθεσαι σε διαφορετικές γεύσεις, υλικά και στυλ μαγειρέματος που μπορεί να μην έχεις συνηθίσει, και αυτό κάνει την εμπειρία σου ακόμη πιο ιδιαίτερη.
  • Χαλάρωση. Το φαγητό στο σπίτι ενός φίλου συχνά είναι ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα και τις ευθύνες σου, έτσι απολαμβάνεις το φαγητό σου χωρίς περισπασμούς, με μεγαλύτερη πιθανότητα να σου αρέσει.
  • Κοινωνικό πλαίσιο. Οι ευχάριστες συζητήσεις και οι αλληλεπιδράσεις με αγαπημένα σου πρόσωπα, δημιουργούν μια θετική διάθεση και το φαγητό σου φαίνεται πιο νόστιμο.
  • Προκατάληψη ως προς τη γεύση. Η αντίληψη σου για τη γεύση είναι υποκειμενική και συμπεριλαμβάνει και τις προσδοκίες σου. Εάν για παράδειγμα ο φίλος σου έχει τη φήμη καλού μάγειρα, σου δημιουργείται μια προσμονή που κάνει το φαγητό να έχει ακόμα καλύτερη γεύση.

Είναι σημαντικό πως οι ατομικές προτιμήσεις στο φαγητό φυσικά ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο επομένως, ενώ το φαγητό μπορεί να έχει καλύτερη γεύση στο σπίτι ενός φίλου για κάποιους, άλλοι μπορεί να έχουν διαφορετική γνώμη. Οι παράγοντες που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να μην ισχύουν για όλους σε όλες τις περιπτώσεις.

canva

Πηγές για επιπλέον πληροφόρηση:

https://www.fona.com/articles/2022/03/10-factors-influencing-taste-perception

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2129567/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0969698921002988

https://psychcentral.com/blog/how-food-likes-and-dislikes-affect-our-eating-behaviors#1

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top